S’ha acabat la festa



* Diumenge, 16 de maig del 2010

La crisi econòmica ha entrat en una segona etapa. Si fins ara els Estats havien pogut gastar, amb una certa alegria, milers de milions d’euros en salvar bancs o en promoure dubtosos plans d’estímul econòmic, ara això s’ha acabat. Els Estats ja no estan en condicions d’ajudar ningú, son ells mateixos els que estan en risc de fallida.

Les onades de capitals que van i venen d’una punta a l’altra del món, a la recerca d’oportunitats de fer diners, s’han dedicat a mossegar en les últimes setmanes en els països de la zona euro. La crisis del deute grec i la que amenaça a les finances públiques d’Espanya, Portugal i Irlanda ha estat el “gong” que dona pas al segon assalt de la crisi. S’ha acabat la festa de les finances públiques i comença l'hora de la veritat.

El rostre compungit del president Rodríguez Zapatero anunciant al Congrés dels Diputats la retallada dels sous dels funcionaris i la congelació de les pensions son la millor escenificació del que ha passat.

El que ve ara son un conjunt de sacrificis difícils d’assumir i, esperem, l’adopció de mesures per a sortir el més ràpidament possible de la crisi. Com que els temps que s’apropen no seran gens fàcils seria d’agrair per part dels dirigents polítics un plantejament clar i amb visió de futur de la situació. Les píndoles amargues que haurem de tragar ho seran menys si sabem quin es el camí de sortida.