Un Premi Nobel merescut



* Dijous, 15 d’octubre

La concessió del Premi Nobel de la Pau al president dels Estats Units, Barack Obama, ha estat acollida amb sorpresa i amb algunes crítiques. Hi ha qui la ha considerada prematura, inadequada per a un president que tot just porta nou mesos en el càrrec. Altres han dit que era un Premi Nobel “preventiu” pensat per a obligar a Obama a complir allò que havia promès. I entre tant membres del comitè del Nobel han rebutjat les crítiques i han insistit que el premi al president dels Estats Units era pel que ja havia fet.

Una lectura atenta del que està passant al mon des de que Barack Obama es president demostra que la concessió del Premi Nobel de la Pau està totalment justificada. Veiem alguns exemples. Amb la polèmica decisió de instal•lar un escut antimíssils a Polònia i la República Txeca el president George Bush va provocar la irritació de Rússia i es va iniciar un període de tensió larvada que va desembocar en esdeveniments tan perillosos com la invasió russa de Geòrgia. Barack Obama ha revisat la decisió de Bush i ha aconseguit tornar a integrar a Rússia en el consens internacional per a abordar temes tan espinosos com la nuclearització d’Iran. A la vegada s’han iniciat converses per a una reducció dels arsenals nuclears de les dues potències.

La crisi en torn a l’enriquiment d’urani per Iran es un altre exemple. Malgrat les intenses pressions exercides sobre els Estats Units per adoptar mesures contundents Barack Obama ha apostat pel diàleg. Les pressions son molt fortes. Israel que sempre havia ocultat que posseïa l’arma atòmica no ha dubtat en els últims dies en ensenyar al periodistes els seus tres submarins amb míssils nuclears que patrullen des del Mediterrani fins al Golf Pèrsic. Un toc d’advertència davant la possibilitat que Iran intenti fer-se amb l’arma atòmica. L’aposta de Barack Obama per la negociació ha donat alguns fruits i els inspectors de l’Agència Internacional de la Energia Atòmica podran inspeccionar el segon centre d’enriquiment d’urani prop de Qom recentment desvelat per Iran.

La recent sessió del Consell de Seguretat presidida pel mateix Obama es un bon símbol del nou clima que s’ha instal•lat en l’escena mundial. Els presidents de Rússia, de Xina, els líders de països aliats com França i Gran Bretanya, i altres estaven asseguts tots en la mateixa taula de la que va sortir una resolució, aprovada per unanimitat, sobre Iran.

Aquest clima de diàleg que ha impulsat Obama mereix plenament el Nobel de la Pau. Es un contrast radical amb l’unilateralisme de George Bush i la dinàmica destructiva que va impulsar. El que sí es cert es que es tracta només de l’inici d’un camí la consolidació del qual està encara per veure. La gravetat dels problemes a resoldre es gran i no hi ha prou amb el líder de la principal potència de mon per a trobar el camí de sortida.