Reaccionar contra la corrupció



* Dijous, 5 de novembre del 2009

En els últims mesos Catalunya s’ha vist sacsejada per un seguit d’escàndols de corrupció. Al juliol els Mossos d’Esquadra entraven al Palau de la Música per practicar un registre per ordre judicial que va desvetllar s’estava investigant al seu president Fèlix Millet i a altres directius pel desviament de fons de l’entitat. A l’octubre era detingut l’alcalde de Santa Coloma de Gramenet i altres alts càrrecs del municipi així com l’ex-conseller Macià Alavedra i el que va ser secretari general de la Presidència de la Generalitat, Lluís Prenafeta. Acostumats a veure els processos judicials per casos de corrupció com una cosa llunyana ara ens hem adonat que això també passa aquí i no amb menor intensitat que al País Valencià o a Madrid.

Independentment del que acabin decidint els tribunals, el que mes preocupa es la passivitat dels partits polítics per prevenir i eradicar comportaments que afecten greument a la credibilitat del sistema democràtic. La reacció s’ha limitat, fins ara, a separar dels seus càrrecs i de la militància en el partit, a les persones que estan sent processades. Però una ullada a les informacions que es desprenen de les diligències judicials demostren que els fets que s’investiguen no son recents i que han fallat molts dels mecanismes de control existents.

La sensació de que la corrupció es tolera es letal i mes en el context actual de crisi econòmica. No hi ha pitjor imatge que permetre que s’estengui la impressió que des d’un càrrec directiu o representatiu es pot fer qualsevol cosa sense que el sistema reaccioni. Mirar cap a un altra banda i esperar que escampi no es una bona política. Lideratge polític, en un sistema democràtic, vol dir, entre d’altres coses, defensar una administració transparent i al servei de tothom.