Podem fer política mes enllà de la conjuntura?



* Dimarts, 26 de gener del 2010

Alguna cosa no rutlla en la vida política d’aquest país. Des de fa alguns anys hem constatat com, cada vegada més, les decisions polítiques es prenen en funció de càlculs electorals. Però el que ha passat en les darreres setmanes demostra que l’estratègia, les grans decisions polítiques que afecten al futur del país, ha estat substituïda per posicionaments absolutament conjunturals. La por dels partits a perdre vots ho domina tot i sembla que no hi ha manera que els nostres dirigents siguin capaços d’oferir als ciutadans alternatives clares amb la mirada posada en el present i el futur.

El debat sobre l’incendi d’Horta de Sant Joan ha fet saltar totes les alarmes. La batussa política s’ha centrat en el desgast del Govern de la Generalitat per part de l’oposició, en especial de les conselleries d’Interior i Medi Ambient. Des d’aquests dos departaments s’han multiplicat les postures defensives i s’ha contribuït molt poc a aclarir els fets. Costa d’imaginar com en un país democràtic sigui tan difícil posar en marxa una comissió d’investigació que aclareixi perquè van morir un grup de bombers i si les tasques d’extinció es van fer d’una manera prou eficaç. El mullader polític ha estat tan gros que tothom sembla haver-se oblidat que hi ha dos persones acusades de provocar l’incendi i ningú sembla massa interessat en saber perquè ho van fer. Després de setmanes de polèmica a la fi haurà de ser la jutge que investiga el cas la única que aporti una mica de llum sobre el que va passar.

El cas del magatzem de residus nuclears d’Ascó es encara més greu. El president de la Generalitat, José Montilla, s’ha pronunciat en contra quan fa només alguns anys, quan era ministre d’Indústria del Govern central va ser impulsor del projecte. El cap de l’oposició, Artur Mas, secretari general d’un partit que es declara partidari de l’energia nuclear, també. Els líders d’Esquerra i d’Iniciativa s’han sumat a les protestes contra el cementiri nuclear sense aclarir tampoc que proposen com a alternativa per a una localitat que ha vist en l’energia nuclear una de les seves escasses possibilitats de supervivència econòmica.

Ningú ha parlat del futur energètic de Catalunya. Tampoc del futur econòmic de les terres de l’Ebre, de què ha de substituir a les poques indústries que hi ha i que a causa de la crisi van tancant. Els posicionaments dels dirigents polítics han atès sobre tot a l’expressió d’una opinió pública a la que tampoc s’ha informat.

Es possible fer política mes enllà de la conjuntura? Creiem que sí, que es possible i necessari. Un dirigent polític ha ser capaç d’analitzar el futur i proposar alternatives. A l’opinió pública no només se l’ha d’escoltar. També se l’ha d’informar i convèncer del que es més convenient.