Obama recupera la credibilitat



* Dimecres, 24 de març del 2010

El president Obama signava ahir a la tarda la nova llei de la reforma sanitària. L’acte solemne, celebrat a la Sala Est de la Casa Blanca i amb unes desenes de convidats escollits, posa fi a més d’un any de lluita aferrissada en torn al projecte.

La credibilitat del president estava en joc. Després d’una elecció fulgurant i que va despertar moltes expectatives arreu del món, la imatge de Barack Obama s’havia anat desdibuixant. La capacitat de comunicació d’un polític és fonamental però, si a les paraules no segueixen els fets, el seu efecte s’esvaeix. El moment mes crític va ser durant la recent visita del vicepresident Joe Biden a Israel. El Govern del primer ministre Netanyahu no va dubtar en anunciar la construcció de 1.600 habitatges a Jerusalem Est en un acte obert de desafiament. La secretària d’Estat, Hillary Clinton, va qualificar el fet com un insult als Estats Units. S’havia tocat fons. El primer ministre d’un estat que rep milers de milions de dòlars en ajuda militar dels Estats Units s’havia rigut públicament del seu president.

Barack Obama ha aconseguit fer aprovar la llei de reforma sanitària. Es el primer projecte rellevant en que té èxit. Però la majoria de les iniciatives polítiques anunciades en els seus discursos estan encara pendents. Potser en els pròxims dies tindrà un altre alegria si s’aconsegueix enllestir el tractat de desarmament nuclear amb Rússia. La resta serà molt més difícil. En el terreny intern la reforma de les institucions financeres, pendent des de l’esclat de la crisi, promet grans dosis de polèmica. En el camp internacional aconseguir l’aproximació entre israelians i palestins o resoldre la crisi nuclear d’Iran es presenten com a tasques titàniques.