Oh, no… un altre vegada la neu!



* Dimecres, 10 de març del 2010

La forta nevada que va caure dilluns sobre Catalunya ha tornat a posar a prova a les administracions i els serveis públics del país i els resultats no han estat, en general, satisfactoris. Les advertències del Servei Meteorològic de que podria nevar per sobre dels 100 metres d’alçada eren fermes des de diumenge al matí. Alguns mitjans, com la televisió pública de Catalunya, van adoptar les mesures necessàries per a garantir una cobertura informativa completa des de primera hora de dilluns. Però els reflexes de les administracions públiques no van estar a l’alçada i, en general, es va reaccionar tard i a remolc dels esdeveniments. Quan la tarda de dilluns la neu va cobrir els carrers de Barcelona, el col•lapse va ser total.

El tancament de la frontera a La Jonquera, l’immens embús de camions i cotxes a l’autopista AP-7 i la caiguda de nombroses torres elèctriques a les comarques de Girona que van deixar sense llum a més de 200.000 abonats son potser els aspectes mes espectaculars del caos que es va apoderar de bona part del país. Però s’hi van afegir mil i una situacions crítiques que van afectar a desenes o centenars de persones.

Certament una forta nevada es origen de nombrosos trastorns però una adequada prevenció es capaç de reduir-los. Tot sembla indicar que si els serveis d’emergència haguessin pres algunes mesures des de diumenge a la tarda l’impacte de la crisi hagués estat menor. Però poc es va fer. I dilluns, quan la neu queia amb força, es va anar reaccionant sobre la marxa.