L’execució de Bin Laden



* Dijous, 5 de maig del 2011

El món es va despertar dilluns amb la notícia de la mort de Osama Bin Laden a mans d’un comando d’elit nord-americà. El líder d’Al Qaeda va ser cosit a trets en el seu amagatall del Pakistan i llançat al mar, a les poques hores, en una expeditiva operació que ha omplert d’orgull al president Obama i a bona part del poble nord-americà. L’objectiu l’havia avançat explícitament el president George Bush poc després dels atemptats de l’11 de setembre del 2001: es tractava d’aplicar l’antiga llei del Far West i capturar Bin Laden viu o mort. Obama ha aplicat la consigna del seu antecessor republicà i no ha volgut complicar-se la vida amb un procés judicial contra el líder terrorista. El país que va impulsar els processos de Nuremberg contra els criminals nazis, obrint una nova etapa en la justícia internacional, ha optat ara per aplicar la llei del talió.

El debat està servit. Hi ha moltes raons per explicar la decisió del president Obama. En primer lloc el cansament per les grans operacions militars a l’Irak i Afganistan, totalment inefectives en la lluita contra el terrorisme, i que han obligat a Estats Units a canviar d’estratègia. Des de fa alguns mesos Washington posa l’accent en l’actuació dels serveis d’intel•ligència, amb el suport d’unitats d’elit de l’exèrcit, en la lluita contra Al Qaeda. Una estratègia més efectiva i menys costosa en vides humanes i recursos econòmics. En segon lloc el president nord-americà probablement ha tingut en compte que un judici contra Bin Laden posaria a Estats Units en la diana de Al Qaeda durant tot el temps que el procés estigués en marxa. I per últim totes les dificultats internes que aquest judici generaria. Si al president Obama li ha estat impossible tancar el camp de concentració de Guantánamo, malgrat que era una promesa de la seva campanya electoral, no costa imaginar la polèmica que hauria desfermat intentar el procés contra Bin Laden.

Obama, finalment, s’ha decantat per la solució més fàcil. Executar sumàriament Bin Laden en el marc d’una operació militar, satisfer el desig de venjança de les víctimes de l’11 de setembre i de bona part del poble nord-americà i aparèixer com un líder fort i decidit. Tot plegat amb un fort increment de la popularitat, com reflexen les enquestes, un impuls molt d’agrair per aconseguir la reelecció.