Qui el té més llarg?



* Dimecres, 3 d’agost del 2011

El gratacels més gran del món es construirà a la ciutat de Jiddah, a la costa del Mar Roig de l’Aràbia Saudita. Tindrà mil metres d’alçada. Sí, ho han llegit bé, un quilòmetre de llarg. I es dirà la Kingdom Tower, la Torre del Regne. El més curiós del cas és que el rècord el tenia, des de fa poc més d’un any, la torre Burj Khalifa, de la ciutat de Dubai als veïns Emirats Àrabs, amb 828 metres.

Els gratacels havien format part, tradicionalment, del paisatge urbà de les grans ciutats nord-americanes i durant moltes dècades van ser els Estats Units on es construïa l’edifici més gran del món. Tot un símbol del poder tecnològic i econòmic nord-americà. Però això va canviar el 1998 quan la Torre Sears de Chicago, que amb el seus 442 metres ostentava el rècord des del 1974, va ser destronada per les Torres Petronas de la capital de Malàisia, Kuala Lumpur. Des de aleshores el rècord es va desplaçar primer a Àsia i després a la península aràbiga i no ha tornat als Estats Units. L’alçada dels gratacels s’ha duplicat en poc més d’una dècada. Si les Torres Petronas amb 452 metres van establir un nou rècord el 1998, aquest només va durar sis anys fins la construcció el 2004 de l’edifici Taipei 101 a la capital de Taiwan amb 509 metres. L’alçada de les Torres Petronas també la van superar altres dos edificis: un a Xangai el 2008 amb 492 metres i l’altre a Hong-Kong el 2010 amb 484. Amb el monstre de Dubai i els seus 828 metres semblava que s’havia tocat sostre, però l’alegria només els ha durat un any i mig.

Els inversors saudites que construiran la torre de Jiddah han assegurat que “l’alçada no es important”. Però no deixa de ser curiós com la competició per qui té l’edifici més llarg no deixa d’accelerar-se. Fins al punt que recorda aquella competició típica d’adolescents. Tenir el gratacels més alt del món és un símbol de poder. Com a mínim econòmic. I s’ha desplaçat als països emergents. Encara que l’estudi d’arquitectes que construirà la Kingdom Tower sigui de Chicago.